Wilt u deze digitale nieuwsbrieven van het Pak niet meer doorgestuurd krijgen, mail dit dan rechtstreeks aan degene van wie u dit doorgestuurd heeft gekregen of  meld dit bij info@pak-brunssum.nl

Digitale Nieuwsbrief nummer 1 van 2014

Progressief Akkoord

Op 19 maart zijn er verkiezingen en dat was te merken in de raadsvergadering van januari. Partijen profileren zich en ineens zijn zaken allemaal geweldig of heel slecht. Wij worden daar niet koud of warm van en blijven gaan voor inhoud en echte oplossingen voor problemen.

In deze digibrief:

  • (On)veiligheid
  • Bestemmingsplan Lindeplein
  • Economische ontwikkeling in Limburg, de zogenaamde LED
  • Beleid over decentralisaties met de mooie naam “op eigen kracht”, of spreken we liever over bezuinigingen op kosten van de burger?  

Neem het thema veiligheid; daar verweet wethouder Geurts het PAK, dat we jaren geleden tegen een motie voor cameratoezicht hebben gestemd. Hij vergeet dat er inmiddels op technisch vlak heel wat veranderd is en dat nieuwe slimme camera’s de politie kunnen ontlasten en bijstaan zonder dat dit het noodzakelijk blauw van straat houdt. Verder trok hij zaken uit zijn verband, maar dat mag bij verkiezingsstrijd, maar het verbloemt niet dat een wethouder trots is op moties van zijn partij waarmee hij 8 jaar niks gedaan heeft. Een pijnlijke conclusie voor bewoners van louche praktijken zoals rondom het Eggeplein, de OBS, Noord, tafeltennisvereniging Treebeek en de Langeberg. Steeds weer komen bewoners naar ons met vragen en klachten en we zullen die blijven neerleggen waar ze thuis horen!

Een succesje was er voor de verloedering van openbaar groen in Noord, waar de wethouder- na het zien van foto’s- gelijk toezeggingen deed.

En voor wie stelt dat we niet consequent zijn, even een tekst uit onze laatste begrotingsbijdrage juli 2013:

Over veiligheid wordt altijd stoer gesproken, maar is het camera-toezicht er nu? En is het niet zo dat door alle bezuinigingen juist de preventie onderbelicht blijft?

Er ligt nu eenzijdig de nadruk op de bibob voor bedrijven, maar wat doen we met huisjesmelkers die een buurt kapot kunnen maken? We stelden u vragen als PAK, maar het is nog wachten op antwoorden, helaas.

Het bestemmingsplan Lindeplein was ook een mooi voorbeeld van kiezersbedrog. De coalitie had het al over een theehuis, een trappenpartij en evenementen.

Wij hebben ingestemd met het plan voor een mooier Lindeplein, wetende dat er nog heel wat huiswerk te verrichten is en we zullen de vlag nog niet uithangen:

  • Het college moet eerst op zoek naar voldoende extra geld, lees subsidie;
  • Er moet aandacht komen voor betaalbare huurflats op de lege plek naast de Brikke Oave;
  • Er moet duidelijkheid komen voor bewoners van het centrum over wat er nu wel en niet kan in het Vijverpark mede ook gelet op geluid, dierenwelzijn en de functie van het park.

LED, Led –Limburg Economic Development – dat is een samenwerkingsverband tussen de drie stedelijke gebieden: Maastricht – Geleen/Sittard – Parkstad. De kerstboom van Parkstad tuigden we af en LED komt er voor in de plaats. Het LED is bedoeld om de oude mijnstreek een tweede economische boost te geven. Door de mijnsluiting gingen hier in korte tijd 75000 arbeidsplaatsen verloren. Deze klap zijn we nog niet te boven, ook niet via de samenwerking binnen Parkstad. We gaan nu samenwerken op Zuid-Limburg schaal. Op Parkstadniveau werkt dan nog een soort projectenmachine, dat IBA is genoemd. Dat hebben we in oktober 2013 besloten. Daarna hebben we nog de GBRD opgedoekt en daarom krijgen we nu allemaal de rekening van afval, OZB via de BSGW. Dit is binnen tijdsbestek van 3 maanden allemaal besloten, lees: er door heen gejast. Geen raadslid kan zeggen dat hij of zij het totaaloverzicht heeft. Wij ook niet. Dit ging allemaal veel te snel en deze coalitie regeert ver over haar graf heen.

Het eerste ongeluk is al gebeurd. In oktober 2013 spraken we af dat al die veranderingen pasten binnen het budget dat we aan Parkstad kwijt zijn. Nog geen 3 maanden daarna is voor het LED extra geld nodig. We dienden daarom een amendement in, om in november van dit jaar tijdens de begrotingsvergadering al die ingrijpende veranderingen te evalueren. Met pijn en moeite kon de raad instemmen met de evaluatie van LED. Het PAK zal tegen die tijd ook naar een evaluatie vragen van IBA en van de ontmanteling van Parkstad. Elke euro moet tenslotte goed besteed worden, daar staan we voor. Het LED, dus de samenwerking op Zuid-Limburgse schaal, sluit aan bij Technoport en Brainport elders in het land. Zeer ambitieus, maar hoe wij in deze streek dit precies gaan opPAKken is nog onduidelijk. Vanuit Brunssum werd extra aandacht gevraagd voor Leisure (vrije tijd). Binnen LED moet plaats zijn voor een innovatieve invulling van dit thema. Financiën en administratie is een tweede thema waar deze streek zich dan mee wil profileren. Het PAK wil LED een faire kans geven, maar in november 2014 moet blijken of dit geen luchtfietserij is.

Kadernota Decentralisaties AWBZ/ jeugdzorg en participatiewet

De raad diende een besluit te nemen over een kadernota betreffende de aangekondigde decentralisaties per 1-1-2015. Hierover dient de gemeente beleid te ontwikkelen want per 1 januari komen weer een aantal zorgtaken naar de gemeente toe. De langdurige verblijfszorg en begeleiding die nu nog via de AWBZ-verzekering vergoed wordt, komen naar de WMO. De gehele jeugdzorg en opvang wordt een taak van de gemeente. En de hele wet werk en bijstand (WWB), wet sociale werkvoorziening (WSW) en de Wajong gaan op in een nieuwe Participatiewet.

In eerste instantie konden wij ons als PAK wel vinden in het voorstel van de kadernota. Maar wij constateren reeds op dit moment al problemen in de zorg. De opvang van kortdurend verblijf in een verzorgingshuis na herstel van een ziekte, is namelijk reeds per 1 januari 2014 afgeschaft. En oproep van het PAK, via een motie, om hier nu al aandacht aan te schenken en al beleid te ontwikkelen, werd door college en raad niet opgevolgd. Met name de arrogante manier waarop wethouder Thomas Gelissen in de 2e termijn antwoordde om nog helemaal geen beleid te ontwikkelen en te wachten tot bekend is hoeveel financiën en budget naar de gemeente zou komen, heeft ons uiteindelijk doen besluiten tegen deze kadernota te stemmen. Daarvoor komt hij in onze ogen nog te vroeg en vinden wij het raadzaam, net als de gemeente Landgraaf, een definitief besluit te nemen nadat het budget bekend is.