Hallo Brunssum, even opletten met de euro’s

DSCN1296

Als je geen baan meer hebt, of je partner gaat minder werken, dan zul je goed naar je eigen financiën moeten kijken. Niemand wil in een situatie van schulden terecht komen. Als je de situatie vooraf ziet aankomen, ga je geen duur telefoonabonnement meer afsluiten, waar je elk jaar veel geld aan kwijt bent.

Welnu, het gemeentebestuur doet dit wel: tekorten waren al te voorzien en toch gaat de gemeente jaarlijks nog extra geld uitgeven. Elk jaar horen we over tekorten en elke keer hadden we miljoenen over. Het lijkt nu serieus te zijn, maar dan vinden we het als PAK toch vreemd, dat het college halverwege het jaar nog met een voorstel komt om extra geld uit trekken voor het onderhoud van groen en de wegen. Het gaat hier om 1 miljoen extra. Als PAK zien we ook, dat in sommige wijken het onderhoud beter kan. Wat extra geld, prima. Maar toch niet zo veel, zeker niet als je nu elk jaar geld tekort komt.

Het tekort is nu 3 miljoen euro. Naast die 1 miljoen voor groen en wegen, komt de gemeente ook nog 2 miljoen tekort als het om zorg gaat, gevolg van het beleid van het PvdA-VVD kabinet. Als we niet ingrijpen, dan heeft de gemeente elk jaar 3 miljoen tekort. Dan is de spaarpot vlug leeg.

Gelukkig hebben we voor tegenvallers in de zorg 4 miljoen opzij gezet: de reserve sociaal domein.
Hoe kwam de gemeente ook al weer aan die spaarpot? Dat ging als volgt. Op initiatief van het PAK heeft de raad twee jaar geleden kritisch naar alle spaargelden en bestemmingen gekeken. Uiteindelijk hebben we toen ruim 9 miljoen euro vrij gespeeld. Bijna 8 miljoen kwam vrij uit allerlei “zorgpotjes”. Als PAK vonden we dan ook, dat die 8 miljoen als “sociale reserve” aangemerkt diende te worden. Nee, dat ging het college en de meerderheid van de raad te ver. De helft moest naar de algemene reserve, voor andere dingen dus. Als PAK vergaten we dit verhaal echter niet. U kunt zich voorstellen dat wij het tekort van 2 miljoen betreffende zorg niet zo maar uit de reserve sociaal domein laten halen. De algemene reserve ligt meer voor de hand, zeker als we zien hoe die reserve de laatste jaren ontstaan is. Verder zal zeer kritisch gekeken moeten worden naar het onderhoudsbudget. Uiteraard hebben we het college van deze suggesties en nog enkele andere op de hoogte gesteld.