8 maart Internationale vrouwendag: vrouwen in de lokale politiek

Landelijk mag er lokaal gestemd gaan worden op 14, 15 en 16 maart. In de gemeente Brunssum kunt  u stemmen op acht partijen: 3 lokale partijen en 5 landelijke partijen. In alle partijen zijn vrouwen actief, al is het percentage vrouw over alle partijen genomen nog ondervertegenwoordigd.

De lokale partij PAK in Brunssum, heeft meerdere vrouwen op haar lijst: Vérénice Hermans, Stephanie Offermans, Melanie Kessels, Henriette Byrnes en Mirjam Daemen. Ook achter de schermen zijn er meerdere vrouwen actief voor onze lokale partij. Vrouwen op de lijst of achter de schermen, ze geloven in verandering en de kracht van vrouwen.

Het relatief lage percentage vrouwen in de politiek zou onder andere komen door stereotypering, omdat mannen vaker als succesvol en als leider beschouwd worden. Niets is echter minder waar. Vrouwen hebben net zo veel ambitie als mannen. Echter de vrouw anno 2022 lijkt ook een stereotypering door alle verwachtingen die de maatschappij heeft naar haar. Het liefst zien we een goed werknemer, volledig moederschap, betrokken bij alle activiteiten van het gezin, zichtbaar bij school, inzet in sociale leven, het huishouden, goede verzorging, etc, etc.
De vrouw anno 2022 heeft veel ballen hoog te houden, al is duidelijk dat zij zich ook graag inzet in de politiek. Nu alleen nog politieke ruimte die meer aansluit bij de vrouw anno 2022.

Waarom juist vrouwen in de politiek? Dit betekent een gelijkere man-vrouwverdeling in de politiek en dus een betere vertegenwoordiging van de bevolking. Vrouwen hebben een andere manier van leiderschap en conflicthantering en zullen minder vaak vanuit ego en macht acteren, maar in het belang van de gemeenschap en houden oog voor de toekomst. Kinderen zijn onze toekomst, dus vrouwen in de politiek zijn rolmodellen voor vele meisjes in opgroei.

Vérénice is sinds 2010 politiek actief. Ze maakt zich hard voor onderwijs passend bij deze tijdsgeest.  Ze heeft oog en levert inzet voor burgers in Brunssum en in de wereld vanuit diverse netwerken en combineert dit met een jong gezin. Haar motto: kijk, zie en help een ander, want met een klein gebaar kun je een grote impact hebben op iemands toekomst, zeker voor een kind.
Stefanie is politiek actief sinds 2012 en maakt zich hard voor een betere toekomst waarbij mens, dier en natuur meer in harmonie mogen leven. Ze is lid van de Partij voor de Dieren en zet zich frequent in voor het tegengaan van dierenleed. Ook is zij actief bezig met de toekomst van het Schutterspark en de Awacs vliegbasis. Haar motto: een dier heeft geen stem, daarom sta ik op en trek mijn mond open.
Melanie is sinds 2021 politiek actief. Ze maakt zich hard voor mensen die financieel niet zelfredzaam zijn en hier hulp bij nodig hebben. Zij combineert dit met een jong gezin. Haar motto: De juiste ondersteuning voorkomt terugval, ieder mens verdient een nieuwe kans.
Henriette is sinds haar jeugd politiek een voorbeeld voor veel vrouwen. Ze is al 32 jaar een voorvechter van vrouwenrechten, ze geeft waardevol advies en laat haar stem horen daarover. Haar motto: de politiek houdt zich bezig met jou, dan kan je je beter met de politiek bezighouden.
Mirjam is actief sinds 2005, op de lijst en als bestuurder. Ze zet zich in om mensen de juiste zorg te bieden. Haar motto: Ieder mens telt mee, ieder mens……telt mee!

Hoe krijgen we meer vrouwen in de gemeenteraad? Stem op de partij die u lief is, maar stem op een vrouw!