Column Ger Luit: Hallo Brunssum, blijf zelf nadenken.

In mijn onderwijsjaren probeerde ik mijn leerlingen enthousiast te maken voor het lezen van boeken. Toen ik mijn directeur van het belang ervan had overtuigd, mocht ik elk jaar 1000 gulden besteden aan jeugdboeken. Binnen enkele jaren had de LTS van Brunssum een mooie collectie jeugdboeken. Ik las ze allemaal, zodat ik elke leerling een passend boek kon aanbevelen.

Als je leest, maak je je eigen film, hield ik de jeugd voor. Een tv heb je niet nodig. Uiteraard was er dan weerstand: “meneer, u kijkt toch ook weleens tv.” Ik vertelde dan, dat ik een oude tv had omgebouwd tot een aquarium met een paar maanvissen en goudvissen erin. Altijd levend beeld, nooit hetzelfde programma, prachtige kleuren.” Toen ik dit verhaal volhield, geloofden ze me en kon ik niet meer terug. Dus bleef die mythe een tijd bestaan, totdat ik dit verhaaltje zelf doorprikte.
Ik vertelde, dat ik op verzoek van mijn eigen kinderen een echte tv had aangeschaft. Een afgang, maar één ding had ik bereikt. Ik had ze aan het lezen gekregen.
Mijn verhaal was echter volledig verzonnen. Door eraan vast te houden, werd het uiteindelijk geloofwaardig. Als je maar lang genoeg volhoudt, dat een buitenlands dictator in orde is, gaan mensen dat ook geloven. Oppassen dus. Tegenwoordig worden er allerlei leugens en halve waarheden verspreid via de sociale media. Er is geen beginnen aan om die door te prikken. Velen zetten in een mum van tijd hun mening op Twitter, maar waarop die mening is gebaseerd is en blijft onduidelijk. Het motto is min of meer: ik heb een mening, ik kom ervoor uit en dat is de waarheid. Als anderen een weerwoord bieden en hun mening onderbouwen, worden ze verketterd. Ze horen er niet bij, ze worden gecanceld, zoals dat tegenwoordig heet. Je hoort niet tot de “kerk” van gelijkgestemden.  Vroeger werd je geëxcommuniceerd, in de ban gedaan. In sommige geloofsgemeenschappen word je zelfs nu nog “figuurlijk” doodverklaard. Allemaal meer van hetzelfde. Een heel “menselijk” proces, maar vaak gemeen en gevaarlijk, zelden goedbedoeld en onschuldig. Niemand heeft de waarheid in pacht. Blijf vooral zelf nadenken.