Column Ger Luit: Hallo Brunssum, laat je zeker niets aanpraten

De vorige keer gaf ik met twee voorbeelden uit mijn leven aan, dat je woorden soms een veel grotere betekenis krijgen dan bedoeld was. Onder invloed van gevoelens, emoties kunnen ze zelfs sterk uitvergroot worden. Dan is het zaak om even weer met beide benen op de grond te komen. Je denkt er nog eens over na: was het wel zo heftig of moet ik nog eens goed kijken naar de situatie, waarin de woorden uitgesproken werden? Je bekijkt nog eens de emotie binnen de context. Het verstand brengt de uitspraken en de situatie tot normale proporties terug. Verstand en emotie zijn weer in evenwicht. Deze moeten altijd samengaan. Alleen leven vanuit je verstand of het gevoel, de emotie is niet goed.
Soms hoor je mensen zeggen: ik voel dat zo. Dat mag, maar dat is niet voldoende. Je moet het gevoel wel kunnen plaatsen. Waarom is iemand heel blij (emotie), als hij 1000 € wint en de ander wordt er niet koud of warm is. Mogelijk zit de een al jaren in de bijstand en is die ander superrijk.
Waar je ook voor moet oppassen dat je je niets laat aanpraten. Ik was 7 jaar de jongste in het gezin. Ik kan me nog goed herinneren, dat ik thuiskwam uit school en mijn moeder met een kind op schoot zat. Ik had er ineens een broertje bij. Ik was verrast. Vooraf had ik er niets van mee gekregen. Zo ging dat toen. Jaren later had ik het er met een collega over. “Nou, dat zal voor jou ook niet gemakkelijk geweest zijn”, was zijn commentaar. Eerlijk gezegd, ik heb nergens last van gehad. Dus, dat liet ik me jaren later ook niet aanpraten.
Een buurvrouw vroeg me wel of ik het leuk vond om er een broertje bij te hebben. Ik haalde mijn schouders op en zei: “ik had liever een pony gehad”. Nu – zestig jaar later – kan ik erom lachen. Mijn vader reed destijds kolen. Dat deed hij jaren met een kar en een pony ervoor. Hij had net de pony van de hand gedaan. Dat vond ik toen heftig. Nu, jaren later, kijk je er met mildheid op terug en denk je er anders over.  Heftige emoties uit het verleden relativeer je als je volwassen bent. Blijf baas over je eigen denken en emoties. Laat je zeker niets aanpraten.