Column Ger Luit: Hallo Nederland, gebruik wat je hebt.

Naar aanleiding van mijn twee laatste columns vroeg iemand mij of ik een oplossing had voor de problemen wat betreft energieprijzen, tekorten en de verduurzamingsperikelen. In 1972 publiceerde de Club van Rome al het rapport “Grenzen aan de Groei”. Binnen 50 jaar zouden er fikse problemen ontstaan: uitputting van grondstoffen, fossiele brandstoffen en voedseltekorten. Die waarschuwing is in de wind geslagen. Er was aardgas genoeg en dus staken we de afgelopen decennia de kop in het zand.Het wordt nu tijd om het leven anders in te richten. Fossiel kan op termijn niet meer. Maar je moet niet de mensen ineens op de kast jagen. We hebben nog zeker 450 miljard m3 gas in de grond zitten. Het is de minst vervuilende brandstof. Dus mijn advies zou zijn: gebruik wat je hebt. Maar niet meer om de begroting sluitend te maken of de opbrengst voor 93 % in de Randstad te investeren.

Waarvoor dan wel? Je kunt allereerst de komende jaren enigszins de regie houden op de gasprijs, belangrijk gezien de oorlog in Oekraïne. Verder kan de overheid eindelijk het probleem in Groningen oplossen. Bouw voor iedereen in het aardbevingsgebied een aardbevingsbestendige woning. Met het geld kan de regering bovendien de hele woningvoorraad verduurzamen tot minimaal energielabel B. Subsidieer 30% van de kosten en verstrek voor het restant een lening tegen een lage rente.

Hoe betaalt de overheid dit? Welnu, het gas levert de overheid minimaal 350 miljard euro netto op. Daarvan gaat bijvoorbeeld 50 miljard naar Groningen en de overige 300 miljard gaat dan naar de verduurzaming. Met deze oplossing zal de energie niet veel goedkoper worden, maar kan iedereen zich wel stapsgewijs voorbereiden op de fossielvrije toekomst. Met die gasvoorraad kunnen we zeker 15 jaar vooruit en wellicht langer als we steeds meer energie gaan besparen. De overheid zelf koopt zo ook nog tijd om waterstof als drager en opslag van energie door te ontwikkelen. Te zijner tijd kan het transport ervan via de bestaande gasleidingen – waarde 15 miljard – plaats vinden. Dus geen kapitaalsvernietiging.  Je gebruikt weer wat je hebt.