Column Ger Luit: Hallo wereld, nu zullen we toch ons gedrag moeten aanpassen.

Ja, de zonliefhebbers kunnen dit jaar tevreden zijn. Dat ben ik ook. Ik heb die warmte graag, maar de verschillende krantenberichten verontrusten me toch wel. Ik zal niet de enige zijn.
Honderd dorpen In Frankrijk moeten met water bevoorraad worden, de Rijn heeft nog nooit zo laag gestaan, het Gardameer is nog maar half vol. Zo maar enkele voorbeelden. Dit kun je niet meer afdoen met natuurlijke afwijkingen.
Vorig jaar hadden we meer regen dan ons lief was. Denk aan de toestanden in Valkenburg, Meerssen en plaatsen in België en Duitsland, zoals Pepinster, Stolberg.
En nu hebben we in heel Europa een watertekort. Dat is overigens niet de eerste keer. Ik las onlangs in mijn eigen aantekeningen, dat in 2011 er in Nederland een watertekort was van 160 mm. Het recordjaar is nog steeds 1976. Dat jaar kan ik me nog heel goed herinneren. Ik had destijds op school een discussie met een collega. De overheid vroeg toen al om zuinig met water te zijn. Mijn collega gaf aan, dat hij toch de tuinplanten water bleef geven. Zijn redenering was: extra geld voor meer watergebruik weegt niet op tegen het verkommeren van dure planten. U kunt zich mijn reactie wel voorstellen.
Toen was gedragsverandering al noodzakelijk. Nu, 45 jaar later, zullen we toch echt ons gedrag moeten aanpassen. Ik ben inmiddels aan het denken om de tuinbeplanting aan te gaan passen. Mogelijk wat meer grassen en klimaatbestendige bodembedekkers. We kunnen in de privésfeer water besparen door minder en korter te douchen, minder de auto te wassen, enz. Ook de tuinen kunnen we meer vergroenen, dus minder stenen. Nog belangrijker: het gigantische waterverbruik van vele sectoren moet minder.
De ruimtelijke inrichting van heel Nederland zal ook anders moeten. We zullen het water langer moeten vasthouden in rivieren, meren, beken en extra opvangbekkens inrichten.
Het watertekort is nu al bijna 400 mm. Veranderingen van ons gedrag en ruimtelijke ingrepen zijn al heel lang noodzakelijk. We kunnen dus niet meer afwachten. De jongeren van nu en later hebben ook recht op een fijn leven.