Column Ger Luit: Wat woorden al niet kunnen doen!

Wat de invloed is van wat je zegt of schrijft, is nooit in volle omvang in te schatten. Onlangs had ik een belangrijk gesprek, waarin ik dat duidelijk maakte met het volgende voorbeeld. Ik behandelde ooit in de klas een tekst die de titel had: “Smaak kun je kopen”. Iemand keek door een raam van een huis en zag een woonkamer met allemaal prachtige spullen. Er volgde een klassengesprek. Ik vertelde, dat ik zelf een wandmeubel had van geverfde veilingkisten en dat dit meubel zo bijna niets had gekost. Ik vroeg de klas naar eigen ideeën. Daar kwam uiteindelijk uit, dat het wel handig was, als je de ijskast in de kamer zette met de tv er bovenop.  Dan had je je pilsje direct bij de hand. We moesten er met zijn allen om lachen. Enkele jaren later kom ik een leerling op Pinkpop tegen en hij vertelt me, dat hij zo zijn flat heeft ingericht. Ik denk, dat hij de enige was. Vatte hij het lolletje meteen letterlijk op of kwam dat later pas?

Iets soortgelijks, maar heftiger, maakte ik zelf mee in mijn persoonlijke leven. Ik was de negende in de rij van 10 kinderen. Heel gezellig allemaal. Leuke verjaardagen, stoere verhalen, fijne jeugd, ook wel gedoe. Op een avond lag ik in bed en hoorde mijn moeder tegen mijn vader zeggen: die laatste 3 hadden we beter niet moeten krijgen. Ik vatte het nogal luchtig op. Toen wel ja. Ik stond er niet echt bij stil. Jaren later overkomt je wat en ineens ligt je leven in diggelen. Dan probeer je weer de boel op de rit te krijgen en komt onverwacht jouw hele verleden langs. Ik herinner me ineens wat mijn moeder destijds zei. Ik zal niet in details treden, maar het kreeg op dat moment uit het niets een heftige betekenis. Ik vertelde een van mijn broers wat me overkwam. Hij zei, dat ik die flauwekul gewoon achter me moest laten. Lekker nuchter! Nou het heeft enkele weken geduurd, voordat ik dit voorval tot normale proporties had teruggebracht. De menselijke geest is soms onnavolgbaar. Gebeurt je zoiets, dan hoop ik, dat er iemand is, die je corrigeert en tot de werkelijkheid terugbrengt. Beide voorbeelden geven aan dat woorden (en gebeurtenissen) ineens een andere en soms heftige betekenis kunnen krijgen door een andere context. Ik had overigens goede ouders, laat dat duidelijk zijn.

Ger Luit