Ger Luit – Hallo Brunssum, het moet geen beestenboel worden

Ik ben twee weken op de Veluwe geweest. Vakantie: rust, mooi weer, nog meer genieten van de natuur. Lekker gewandeld en gefietst. Ik kom al heel wat jaren in die omgeving. Wat me opvalt in de loop der tijd is, dat ik steeds meer wroetsporen zie van wilde zwijnen. Hele delen langs de fiets- en wandelpaden worden omgeploegd. Ongelooflijk. Het gekke is, dat ze de paden met rust laten. Blijkbaar zijn ze de wandelaar en fietser goedgezind. Een jaar of tien geleden zag ik in het Mergelland de eerste sporen van deze ruige dieren.  Daarna wel vaker, maar niet zo overweldigend als op de Veluwe. Een ding is zeker: de zwijnen rukken op vanuit België en Duitsland. Boeren worden al zenuwachtig vanwege een nieuwe variant van de varkenspest.

Toen ik weer thuis was, heb ik me er even in verdiept. In Nederland hebben we afgesproken, dat alleen op de Veluwe en in het Meinweggebied wilde zwijnen mogen voorkomen. Voor de rest van Nederland geldt de nuloptie. Geen zwijnen in de rest van Nederland! Alleen de zwijnen lezen geen wetten, kennen geen regels en waren niet bij het overleg uitgenodigd. Ze hebben ook geen actiegroep opgericht. Op de Veluwe, in delen van Brabant en Limburg hebben ze gewoon de mooiste plekken al ingenomen. Daar zorgen ze al voor flinke overlast. Sommige agrariërs en jagers willen daarom de drijfjacht mogelijk maken, zodat ze in grote aantallen afgeschoten kunnen worden. Dat is zeer dieronvriendelijk.

Dat mens en wild dier steeds meer in conflict komen, zal duidelijk zijn. In 120 jaar is het inwonertal van Nederland bijna verviervoudigd. We hebben steeds meer delen van de natuur en het landschap ingepikt en we doen het nog steeds. Tegelijkertijd willen we de natuur meer ruimte geven. Denk aan het uitzetten van de bever, de wolf, de wasbeer, maar ook aan de Oostvaardersplassen. Nederland is eigenlijk een grote aangeharkte tuin met hier en daar wat stedelijke klompen. Alle natuur is gemaakt. Elke vierkante meter in Nederland is al eens op de schop geweest. Dat betekent niet, dat we onze ogen moeten sluiten voor de conflicten tussen natuur en mens, maar dat je wel moet zoeken naar mens- en diervriendelijke oplossingen. Dus de nuloptie is leuk, maar zwijnen, wolven, bevers en wasberen lezen geen wetten of regels. We kunnen ook niet wegkijken, want anders wordt het een beestenboel.