Hallo Brunssum, ook zo benieuwd naar volgend jaar?

Vanmorgen las ik in de krant, dat een kerstboomkweker in Ransdaal het moeilijk heeft met het oogsten van de kerstbomen voor dit jaar. De grond is te droog, waardoor de oogstmachine niet goed zijn werk kan doen. Zo waren er ook berichten over een mislukte oogst van aardappels, uien, kool, enz. Het heeft allemaal te maken met het zomerse jaar dat we dit jaar mogen mee maken. En nog steeds hebben we niet het gevoel, dat het echt voorbij is. Nachttemperaturen van 12o die nu eigenlijk overdag normaal zouden zijn.

Ik heb zelf ook de gevolgen van deze natuurspeling mogen ervaren. In het voorjaar hadden we nog even een regenperiode. Ik had ergens nog een paar mooie beukenbomen-in-wording staan. Ik had ze ooit als kleine zaailing meegenomen uit een prachtig beukenbos in de Ardennen. Ik vond dat ze nu wel aan een terugkeer naar de natuur toe waren. Ik had er al eens een e-mail aan gewaagd richting Natuurmonumenten. Het drietal stekken had een mooie – edoch kleine – bijdrage kunnen zijn bij de omvorming van bosachtige delen van de Brunssummer Heide naar een meer passende inheemse aanplant. Als je dan geen antwoord krijgt, dan zoek je een andere oplossing.  Ik heb ze in het voorjaar dus omgeplant – beter gezegd laten omplanten – en dan komt er zo’n zomer achteraan. U snapt, dat de nieuwe eigenaar heel veel moeite heeft moeten doen om deze jonge bomen er doorheen te trekken. Gelukkig heeft deze nogal een flinke lap groenoppervlak te onderhouden en veel verstand van aanplant en beheer van groen. De bomen en ik hadden dus geluk. De drie bomen staan er nog steeds fris en groen erbij. Dat komt wel goed.

Ik werd deze week nog een keer met mijn neus op de “droge feiten” gedrukt. Ik heb een stukje in de tuin met vrouwenmantel beplant. Ik was vorig jaar al van plan om die plek in het de herfst wat te fatsoeneren. Toen was regen de spelbreker. Deze week, dacht ik: nog even profiteren van het mooie weer. Dus planten eruit, scheuren van grote pollen, terugzetten en groeien maar weer. Ik zeg u, in de eerste 20 cm van de grond, zat geen druppel water. Dan moet je uiteindelijk, als alles klaar is, de planten water gaan geven in november. Ongelooflijk. Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar gaat. U ook?