Hallo mensen, Brunssum is in de overgang

IMGL0100

Zoals u weet, heeft er een aardverschuiving plaats gevonden in het bestuur van Brunssum. De coalitie van de afgelopen 8 jaar is er niet meer. Drie wethouders gooiden het bijltje erbij neer. Wat eerst coalitie was, is nu oppositie en andersom. Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe rol en positie. De oude coalitie valt ineens haar eigen beleid aan. De oppositie moet een begroting verdedigen, die door de oude coalitie is gemaakt. Dit is in bestuurlijk Nederland nog niet vertoond. Het leverde uiteindelijk een verbluffend resultaat op. Alle raadsleden stemden onlangs in met de begroting. Uniek. Waar het vertrek van 3 wethouders al niet toe kan leiden. De vis wordt wel duur betaald, want het vrijwillige vertrek van de wethouders kost veel geld.

Er speelt nog iets anders. De nieuwe oppositie heeft grote problemen met de wethoudersbenoeming van Dhr. Palmen. De landelijke partijen voeren de hetze tegen Jo Palmen op, de VVD heeft daarin al jaren de leiding. Dhr. Palmen heeft zich in die tijd ook niet ingehouden en alle aantijgingen op zijn eigen wijze beantwoord.

Uiteraard deden de lokale partijen serieus onderzoek of er risico’s waren bij de benoeming van Palmen. Wij kregen van hem een uittreksel uit het juridisch register te zien. Op basis van o.a. dat document kon de benoeming van Dhr. Palmen gewoon doorgaan. Onze burgemeester waakt ook over de integriteit van het bestuur. Hij vroeg een bureau om een integriteitsonderzoek naar de nieuwe wethouders te doen. Wij, de lokale partijen, voorspelden het vooraf. Jo Palmen moest en zou een risico zijn. Dat lazen we in de pers. De raad, dus ook het PAK, heeft het persoonlijke advies aan de burgemeester mogen inzien. Een betaald advies met een voorgebakken uitkomst, meer is het niet. Wij, de lokale partijen, hebben desondanks Jo Palmen gevraagd om een verklaring op te stellen en voor eens en altijd een aantal zaken uit de wereld te helpen. Wij wilden die verklaring met de landelijke partijen bespreken. Het spel was duidelijk: de oppositie, VVD, PvdA, CDA en SP, hielden vast aan de wens om een extra raadsvergadering op 29 november te houden. We weten niet hoe het afliep. Kwam er een motie van wantrouwen richting Dhr. Palmen? Vonden de partijen elkaar of blijven de landelijke partijen Brunssum afbreken? Het einde van deze column moet u zelf schrijven. Als u gewoon het (gekleurde) nieuws volgt, dan weet u het wel of Brunssum nog steeds in de overgang is òf dat de opvliegers nu voorbij zijn?