Nieuwe burgemeester

Vlak voor de carnaval zijn alle fractievoorzitters van Brunssum gezamenlijk bij de gouverneur geweest.
De gouverneur wilde weten of de verhoudingen in de gemeenteraad verbeterd waren, de opdracht waarmee waarnemend burgemeester Gerd Leers ruim een jaar geleden naar Brunssum is gestuurd. Debatten en discussies op de inhoud, niet op de persoon.
In dat kader is er o.a. een training professionalisering geweest. De training had tot doel de onderlinge omgangsvormen te verbeteren en de professionaliteit van het lokaal bestuur, en daarmee de bestuurskracht, te versterken.
Dergelijke trainingen zijn in het bedrijfsleven heel normaal. Brunssum was hierin pilot-gemeenten, want Brunssum is zeker niet uniek als het om verstoorde verhoudingen gaat.

Zeven van de acht fractievoorzitters gaven aan er een duidelijke stijgende lijn is. Er wordt nog niet of nauwelijks op de persoon gespeeld.
Alhoewel de verhoudingen hier en daar nog broos zijn en we echt nog niet aan het einde van de stijgende lijn zitten, waren alle partijen (waaronder het PAK) het hierover eens, op één partij na.

Daarom is er besloten om het traject te gaan inzetten voor een bij kroon benoemde burgemeester. Daarmee sta je als gemeente namelijk veel sterker en bevestigt nogmaals de zelfstandigheid van Brunssum.

De komende weken gaan de fractievoorzitters een profielschets maken: wat willen voor een burgemeester? Ervaren? Mag deze partijgebonden zijn of moet het een partijloze burgemeester zijn? Geslacht? Moet het iemand uit Limburg zijn?
Allemaal vragen waar de fractievoorzitters zich de komende weken over buigen. Nadat deze profielschets gemaakt is, wordt deze voorgelegd aan o.a. de burgers, die dan ook nog input kunnen geven.
We zitten dan inmiddels in mei.

Als er geen rare dingen gebeuren, zal in de zomer de vacature geplaatst worden.
Na een enkele schiftingen blijven er enkele kandidaten over.
Als er geen gekke dingen onderweg gebeuren, vinden in september en oktober dan de sollicitatiegesprekken plaats tussen de overgebleven kandidaten en  de vertrouwenscommissie.
In november moet dan bekend worden wie de nieuwe burgemeester wordt, welke op 1 januari 2020 aan de slag moet gaan.