PAK tegen vliegfunnel AWACS

Tijdens de raadsvergadering van 18 september werd er gestemd over de wijziging van het bestemmingsplan voor een gedeelte van bedrijventerrein Rode Beek.
Het ging om het stuk naast de autowasserij.
Dit stuk grond is voor 20% van Brunssum en 80% van Onderbanken. Op verzoek van Onderbanken wordt er één bestemmingsplan voor het gebied gemaakt, zodat de bedrijven tegelhandel Mewissen en Houthandel Diederen uit het centrum van Schinveld naar dit bedrijventerrein kunnen verhuizen. 

Het ministerie heeft de gemeentes geadviseerd een zogenaamde vliegfunnel voor de AWACS aan te wijzen. Dat houdt in dat er voor dat gebied diverse beperkingen zijn met bouwen en dat o.a. bomen zonder vergunning gekapt mogen worden.

Professor Tak, een grootheid op dit gebied, heeft de gemeente Onderbanken geadviseerd dit niet te doen, vanwege de nadelen van een vliegfunnel. Een maximale bouwhoogte is meer dan voldoende.
Het PAK gaat ook op het advies af van deze deskundige en stemde dus tegen het bestemmingsplan. Aangezien het PAK alleen steun kreeg van de SP, werd het voorstel toch aangenomen.
Of het zin heeft moet blijken, want als Onderbanken ook tegen stemt (en daar ziet het naar uit), zal er een andere oplossing moeten komen.